Hur du väljer rätt ERP för ditt företag


Att välja rätt ERP.

Företag tycker ofta att det affärssystem som en gång fungerade bra idag är otillräcklig för deras nuvarande behov. Allt efter som företaget växer ställs nya behov på funktioner och integrationer med andra system när det kommer till sitt bokförings- och affärssystem. Eller så kanske har man använt en traditionell ERP-plattform (Enterprise Resource Planning) men inte hittat den helt optimerad för sitt nuvarande drifts- och supportbehov.

Om du behöver tillförlitliga affärshanteringslösningar bör du överväga att investera i ett modernt ERP-system. Att byta till ett mer avancerat ERP-system med de funktioner du behöver hjälper till att effektivisera dina processer, göra ditt arbetsflöde enklare och tillföra värde totalt sett till ditt företag.

Nedanstående guide kommer att förklara vad ett ERP kan göra och vi kommer gå igenom fördelarna med att välja rätt ERP för ditt företag och förklara vad du ska leta efter.

Vad är ERP för något?

Låt oss börja från början. Ett ERP-system är en programvara som gör att ditt företag kan hantera alla aspekter av sin dagliga verksamhet, från redovisning till projektledning till eftermarknad. Systemet tillhandahåller realtidsdata till alla i verksamheten som har tillgång till det.

ERP-system är vanliga i de flesta branscherna som exempelvis inom sjukvård, ideella organisationer, utbildning, verktyg, grossistföretag och finansiella tjänster med mera. Eftersom det hjälper företag att samordna och effektivisera sina funktioner är ERP användbara för stora som små företag då det hjälper till att effektivisera arbetsflödet även i mindre organisationer. Genom en bra ERP-partner så kan systemet anpassat för att fungera i det flesta branscher.

Varför behöver en organisation ett ERP-system? Nästan alla företag har många funktioner och processer – kundservice, finansiella tjänster och lagerhantering, för att bara nämna några. Det behövs ett sätt att få dessa processer att fungera tillsammans som en integrerad helhet. Ett affärssystem gör det målet till verklighet. Det ger information som många avdelningar kan använda, plus en uppsättning av avancerade funktioner för att göra dagliga uppgifter enklare.

Hur du väljer rätt ERP för ditt företag.

Om du är ute efter affärshanteringslösningar kanske du undrar hur du väljer rätt ERP-system för ditt företag och vad du ska leta efter i ERP-programvara. Rätt ERP kan göra en enorm skillnad i din organisations produktivitet, sammanhållning och framgång, så det är viktigt att välja ERP-programvara som uppfyller dina krav. Marknaden innehåller dock hundratals olika ERP-lösningar, så att välja rätt ERP-system för ditt företag kan verka skrämmande till en början.

Det första du behöver göra när du väljer ERP-programvara är att bestämma ditt företags specifika affärsbehov och krav. Det är värt att ta lite tid att ta reda på ditt företags prioriteringar och väga olika överväganden för att se hur för- och nackdelarna med olika system står sig mot varandra.

Below, we will outline what to look for in an ERP systems and some considerations and tips for how to select the right ERP for your business. 

Nr 1: Vilka funktioner behöver du?

När du väljer ERP-programvara är det första du bör tänka på vilket affärsbehov du har och vilka funktioner du söker. De flesta program för resursplanering kan göra många saker, så se till att systemet du väljer är optimerat för den funktionalitet du behöver. Du vill att ditt ERP-systems funktioner ska fungera för ditt företag – du vill inte behöva anpassa din affärspraxis till ERP-programvarans funktioner.

Om ditt primära behov är att ha god insyn i företagets ekonomi se då till att ditt ERP-systemet har robusta redovisningsprocessfunktioner. Även om andra funktioner så som lager och supply chain management är trevliga att ha så är det viktigare att ERP-system först uppfyller dina krav på ditt primära behov.

Att jämföra olika ERP-systems funktioner och funktioner är ett av de bästa sätten att få en bättre uppfattning om avkastningen på investeringen (ROI) du får från var och en. Denna process hjälper dig att bryta ner vad systemen kan göra och vilket värde de skulle tillföra ditt företag.

Nr 2: Integrationer

När du funderar på hur du väljer den bästa ERP-programvaran är nästa sak att tänka på hur bra nästa sak att tänka på är hur väl företagets resursplaneringssystem integreras med andra programvarulösningar som ditt företag använder. Den mest avancerade ERP-programvaran hjälper dig inte om den inte kan skicka och ta emot affärsdata till andra program i din organisation. Faktum är att 59% av ERP-köpare rapporterar att ett behov av att öka integrationen mellan olika affärsprocesser är anledningen till att de letar efter något nytt affärssystem..

Nr 3: ERP-systemets omdöme

När du funderar på hur du väljer ett ERP-system vill du också undersöka ERP-systemets rykte. Har det ett starkt rykte för kvalitet och pålitlighet och har det erfarenhet av ditt företags bransch?

Innan du väljer ERP-programvara, var noga med att kontrollera recensioner för att lära dig vad andra kunder tycker om deras erfarenhet av mjukvaruleverantören också.

Nr 4: Kostnader

När du analyserar vilket ERP-system du ska välja innebär det också att du kontrollerar kostnaden, och att du är noga med att se över samtliga kostnader. Det inkluderar den totala kostnaden för systemet, kostnaden för implementering och kostnaden för eventuella ytterligare resurser som krävs så som drift och vidare-utveckling.

En hög kostnad innebär inte nödvändigtvis ett högt värde. Däremot så innebär oftast att de mer kostsamma ERP-programvarorna att de innehåller fler funktioner. Men kommer du inte att använda dessa så är värdet relativt lågt och det kan bli en dyr affär. En bättre satsning är att se till att du får mest fördelar och funktionalitet för din investering.

Nr 5: Implementering och support

Det är också viktigt att ta hänsyn till implementeringsprocessen och vad den kräver samt kostar. Vissa ERP-system är svårare och mer tidskrävande att implementera eftersom anställda kommer att behöva omfattande utbildning om programvaran. Du måste avgöra vilka ERP:er som är enklare för din organisation att bemästra och om ytterligare fördelar skulle göra en mer utdragen implementering värd det. 

Du bör också ta reda på vilket implementeringsstöd mjukvaruföretaget erbjuder. Vissa organisationer tillhandahåller utbildning för att vägleda och effektivisera din implementering – dra nytta av sådana program om du kan. 

Nr 6: Försök se in i framtiden

När systemet är implementerat och fungerar så är det viktigt att ni kommer behöva löpande stöd och support. Därför behöver du även tänka på praktiska frågor som frekvensen av mjukvaruuppgraderingar och utmaningarna med att integrera din ERP med potentiell ny hårdvara eller programvara som ert företag anskaffar. När du bedömer vilken ERP du ska välja så är det viktigt att du även ställer frågor om programvaruuppgraderingar och supporttjänster för att säkerställa att systemet stödjer integrationer till tänkbara system ni framtiden kommer implementera.. 

Ditt företag kommer högst troligt att växa och därför är det viktigt att ERP-systemet kan växa tillsammans med er och ert behov.

Låt Alexum hjälpa er att välja rätt ERP-system.

Nu vet du lite mer om vad du ska leta efter i ett ERP-system och hur du väljer rätt system för ditt företag. Tänk på att du måste utvärdera dess programvarufunktioner och övriga funktionalitet, dess integrationskapacitet, leverantörstillförlitlighet, kostnader, hur enkel eller svår implementering är och ERP-systemets skalbarhet i framtiden. Vad som utmärker Alexum AB är att vi är experter på att välja rätt ERP-system och att anpassa det utifrån er verksamhets behov.

Alexum AB är mycket mer än ett traditionell IT-företag. Vårt kundorienterade synsätt gör att vi kan hjälpa er att bedöma vilket affärssystem som är mest lämpat utifrån ert behov. Vi kan också hjälpa er med implementering och löpande support. Vi har en unik implementeringsprocess och supportstruktur för att effektivisera övergångar, och den är helt skalbar, utformad för att fungera både för mindre företag och branschjättar.

På Alexum är vi stolta över att sätta människor först. Våra omtänksamma, hjälpsamma team arbetar gärna med dig för att förklara funktioner, svara på frågor och hjälpa dig att se till att du får den bästa matchningen för ditt företag och dess mål.

Kontakta oss idag för att boka en demo.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *